Martin & Inge Riebeek

projects     


ARCHIEF FILMPROGRAMMA

 
18 10 2017 - 29 11 2017Een filmprogramma met veel dans -oktober is dansmaand in Tilburg-, wolven en diepere lagen.

Laura van Gaalen - This Heart of Mime
Een jongeman is verliefd op een ballerina maar hij kan niet praten. Hierdoor is hij zeer onzeker. Dan ontmoet hij een figuur die hem helpt.


Piet Van Dycke
- MOTHER OF TIME
Wat als...?  Een jonge vrouw zit opgesloten in een systeem, dat ze het hare probeert te maken. Een systeem met duidelijke stuwrichtingen, waarbij perspectieven continu schuiven en de vloer onveilig maken. Haar 'zijn' kan in één oogopslag een unanieme metamorfose ondergaan. De onbekendheid van het rollenspel in ons bestaan.


Sascha Aerts
- Lonesome
Je bent niet zo alleen als je denkt. - Een eenzame wolf vindt vriendschap op een onverwachte plek.


Karin van Zon
- Wolf
Een jongetje droomt er van om een wolf te zijn, maar als hij oog in oog komt te staan met een echte wolf komen fantasie en werkelijkheid niet overeen.


Werner van der Zwan
- Dilute
'Dilute gaat over de vloeibare natuur van het Zijn; de plaats tussen begrip en onbegrip. De stad is veelal een plaatst van snelheid, begrip en ordening. Het beeld contrasteert met het geluid van de stad. Zo krijgt het een nieuwe betekenis.'04 09 2017 - 16 10 2017Een filmprogramma in twee delen over ‘kijken en nieuwsgierigheid;
Samengesteld door Kie Ellens

 

 

in dit tweede deel van het programma onder andere;


Parker Ito - A Lil Taste of Cheeto in the Night

Aart Rudolphy - Maan 41 - Maan 18

Sia - Chandelier

Simon Owens - Not Waving

Tomutonttu
- Siat nousevat vuorelle

Lon Robbé
- Ivy

Filippo Berta - Homo Homini Lupus

John Wayne - The Searchers

Michelangelo Antonioni - Zabriskie Point 1970

 

 


   


02 08 2017 - 05 09 2017
21 06 2017
- 02 08 2017


Een filmprogramma in twee delen over ‘kijken en nieuwsgierigheid;
Samengesteld door Kie Ellens

 

 

Daniel Steegmann Mangrané - 16mm - Phasmides

Aart Rudolphy - Maan 7 - Maan 18 - Maan 5

Polak van Bekkum - Mailman

Liars - Brats

Katie Torn
- Breathe Deep

Lon Robbé
- Ivy

Marilyn Minter - Green Pink Caviar

Aurelien Froment - Pulmo marina

Rino Stefano Tagliafierro - Beauty

Wolfgang Tillmans - Powell

 

 

 


* het filmprogramma met het tweede deel zal na de zomer te zien zijn
 

10 05 2017 - 21 06 2017Vivian Ammerlaan - Waanplek 7
Geïnspireerd door overweldigende natuur, maakt Vivian Ammerlaan werk onder de titel Waanplekken. De video Waanplekken 7 is een persoonlijke reactie op documentaires over de poolgebieden. Ammerlaan heeft een groot verlangen deze te kijken vanwege de schoonheid van de plekken, maar haar angst voor het onder water zijn belemmert haar. Daarom heeft ze zelf een video over de poolgebieden gemaakt. Haar video sluit prachtig aan bij een animatie van Eric Giessmann,waarvan anderhalf jaar terug ook de succesvolle animatie 'Typewriterhead' op het scherm te zien was. De microscopische natuur beelden in de animatie Negentropy & Progression schijnen een jubelzang op het mysterie van het leven.

Henk Loorbach - 100% Half - MindControl - keyhole - Coffee - polatoast - eyecream
“I generally mess around with materials with a love for the weird and the wonderful.The randomness of things is what makes it tick.” Loorbach shuffles and mixes styles randomly into wild videos for music artists and brands. He blends film- and traditional animation technics together, seamlessly. Let yourself be mixed. Welcome inside the mind of Henk Loorbach.

Jaap de Ruig -Effortlessness - Sweet Tulip Tears - The Fight
"Op film is alles vast te leggen: lijden, dood, de strijd tussen mens en natuur en tussen individuen onderling. Ik onderzoek het bizarre fenomeen dat wij ‘leven’ noemen. Waarbij archetypische waarden als angst, eenzaamheid of bevrijding alom tegenwoordig zijn. Maar humor ontbreekt niet, zonder humor wordt het leven ondraaglijk."

Grant Kolton - By the Name of Boston
Grant Kolton (U.S., L.A.) is a freelance Director/Animator primarily working in traditional 2d frame by frame animation and mixed media/live-action. His short film "By the Name of Boston" is playing in competition at festivals across the globe and has already picked up a few awards and nominations.

 

 

25 03 2017 - 05 05 2017


Bertin van Vliet -De Jager en de Kraai
Een animatie voor de Faunabescherming i.h.k.v. het project Art of Matching. Art of Matching brengt werelden bij elkaar; koppelde de filmmaker aan de organisatie. De Jager en de Kraaij toont door middel van een prachtige stop-motion de visie van De Faunabescherming op jagen.

Victorine van Alphen - Evenbeeld
Een dialoog voor man, mannen en ruimte. Voor Poetryfilms Across the Borders heeft Victorine het gedicht “Evenbeeld” van Frouke Arns geïnterpreteerd als een collectie van mannen en ruimtes, waarin de lezer voortdurend zijn positie ten opzichte van de gepresenteerde mannen, herinneringen, mogelijke plekken en partners moet herdefiniëren.

Martijn Schinkel - Lights Crossing
Een film over de relatie van het lichtkunstwerk Lights Crossing met de architectuur van de brug De Oversteek in Nijmegen, die veel meer de vraag wil stellen hoe tijd en geschiedenis zich verhouden tot die ene baken. Een geschiedenis waarbij de oversteek van 20 september 1944 tijdens Operation Market Garden een belangrijke gebeurtenis is. I.h.k.v. Art of Matching en i.o.v. de Commissie Beeldende Kunst gemeente Nijmegen.

Michiel van Bakel -Sensibel
i.h.k.v. Art of Matching is in 2009 de film ‘Sensibel’ gemaakt, over het verbeelden van geluid. Dit gebeurde i.s.m. de adviesgroep Geluid & Trillingen van Royal Haskoning. De film handelt over de onmogelijkheid van stilte. Van Bakel studeerde enkele jaren astronomie en psychologie voordat hij naar de kunstacademie ging. Hij ontwikkelde een belangstelling voor het spanningsveld tussen kunst, wetenschap en technologie. Zijn uitgesproken technische benadering levert een poëtische werke-
lijkheid op waarin de mens in zijn omgeving centraal staat. ‘Sensibel’ was geselecteerd voor het IFFR 2010 in de categorie korte films.

Fikret Koc & Felicia Tielenius Kruythoff - Mahzun Sevgili
Nederlandse titel -Verdrietige geliefde- Een impressionistische korte film over dromen van een betere toekomst, desillusie in het heden en verlangen naar vroeger. De documentaire is gemaakt n.a.v. een brief die Fikrets vader als immigrant schreef. De docu is ontstaan vanuit de masterclass -Living Along the Border- o.l.v, cineast Ineke Smits. Een uitwisselingsproject tussen de zustersteden Gaziantep- Nijmegen waarbij duo’s van Turkse en Nederlandse filmmakers 4 korte films maakten.

Simone Hooymans - Broken Horizon
Uit een zee vol tinkelende ijsbergjes rijzen groene heuvels op. Kronkelende wegen en een woud van steigers overwoekeren het maagdelijke landschap. Daar staat de stad, duister en ongenaakbaar. Maar als de nacht valt en de lichtjes aanfloepen keert het water terug. Maakbaarheid wordt ingehaald door verandering. (Gemaakt voor DZIGA tijdens het project KInoglaz© met als thema mystiek landschap. Kinoglaz © was een serie filmvertoningen rond een bepaald thema waarbij 2 filmmakers van DZIGA opdracht kregen om een korte film te maken binnen dit thema.

Ruut van der Beele & Jonah Falke - KISMO
Is het toegestaan om vrienden te maken met iets dat je niet kent? En ben je in staat dingen te missen die je nooit hebt gekend?
- Een man zit in zijn stoel. Zijn zoon en kleindochter nemen afscheid. Net voordat ze de ruimte verlaten, opent zijn zoon het raam. In de lege kamer komt een vogel tevoorschijn. De oude man is niet bang voor de vogel en de vogel niet voor hem.- De film Kismo is ontstaan vanuit het PoetryFilms Across the Borders project dat DZIGA i.s.m. Filmwerkstatt Munster organiseerde. 5 makers gingen aan de slag met de gedichten van de Nijmeegse stadsdichter Frouke Arns.

Vanuit de Tilburgse stadsdichter, de 3e en laatste dichter in de reeks
Gilaworks - Frank van Pamelen - I never            04 02 2017 - 25 03 2017Chantal Breukers - Gordijn voor Jacq
'In 2015 was ik in Oranjestad (Aruba) voor een artist in residence. de eerste ochtend al viel me het wuivend gordijn op dat in de kamer hing waar ik een maand zou werken. De meest vredige wekker die je je wensen kunt. Het gordijn bewoog en danste in de wind die altijd waait op Aruba. Het had iets melancholieks, wellicht versterkt door het bericht dat ik kreeg tijdens dit verblijf van het overlijden van een goede vriendin, Jacqueline. Het filmpje kreeg ik op de een na laatste dag bijna cadeau; mijn vaarwel aan Jacqueline.'

Gilaworks - Esther Porcelijn - ik zit in mezelf
Gilaworks maakt in opdracht van de stadsdichter van Tilburg, Martin Beversluis, enkele korte films voor op de video-installatie “Between YOU&ME” Het nieuwjaarsgedicht van Martin werd in het vorige programma getoond. Nu is de beurt aan Esther Porcelijn. Phonetry haalt de poëzie clips van het scherm naar je smartphone. Aan het eind van het filmpje op het scherm wordt een QR code getoond. Als je die met de QR lezer van je smartphone scant, kom je bij de film met geluid terecht.

Miguel Jiron - Paint Showers
Swirling cosmos of paint give way to a storm of color and drips. An experimental animation that is a mix of paint on glass and stop motion, Paint Showers is the anticipation, fury, and release of a colorful storm.

Kyle Tryhorn - Morningstar Mill
1 van de werken uit de 'Prospects & Concepts' tentoonstelling, curator Stijn Huijts directeur Bonnenfantenmuseum: ‘We see a number of
differently coloured balls dancing on the breaking point where a river becomes a waterfall. The balls hang on almost invisible threads that prevent them from crashing into the depths and being swallowed by the stream.’

 

 

21 12 2016 - 04 02 2017Sije Kingma - Sinus 2, The Memory Machine
Het vervolg op Sinus 1 -die eerder op het scherm te zien was.
'The Sinus Cycle is an ongoing exploration between the contemporary cultures of comic books and animated video. The scenes evolve around three archetypes in a dark city. Each character is locked in his/her own harsh environment, desperate fore some sort of escapism. Whether through violence, spirituality or dreams.'

Gilaworks - Loveboat - Lucht verplaatsen
Gilaworks maakte deze 2 korte films in opdracht van de stadsdichter van Tilburg, Martin Beversluis. Er zit muziek of geluid bij de filmpjes, die kun je via het Factorium scherm niet horen. Aan het einde van de filmpjes op het scherm wordt een QR code getoond. Als je die met de QR lezer van je smartphone scant, of wanneer je met je phone naar phonetry.nl gaat kom je bij de films met geluid terecht.

Nelleke Bosland & Lineke Hansma - SCHOKLAND
Schokland is een voormalig eiland in de Noordoostpolder. De Schokkkerdans vindt z’n oorsprong bij de smalle paadjes van planken die boven het water of zompige velden uitstaken. Om elkaar de kunnen passeren op deze smalle paadjes moesten de Schokkers elkaar goed vasthouden.
Dit verhaal inspireerde Lineke & Nelleke tot deze performance.
Zij ontwikkelden de performance op basis van het patroon en ritme van het lopen.

Jola Hesselberth -jolajola spaces
In jolajola spaces tovert Jola met het licht, stukjes van de wereld worden aangeraakt in stille papiertjes. Ze poetst de wereld op in een betovering van licht. Een beleving voor je senses, zacht van binnen. Door te ademen – in en uit. Liggend en gestrekt op een zee van blaadjes in seringen.
De paarse golving horen zingen.

9 november - 21 december 2016Een filmprogramma met heel diverse animaties. Beeldmakers met een eigen stijl.

Elly Sloep - Compositie nr 7 (2015)
Een abstracte animatie opgebouwd uit verticale lijnen die over en door elkaar heen bewegen. Ritme en verstoring van het ritme zijn de
uitgangspunten van deze animatie.
www.ellysloep.com

Rebecca Liebregts - Among the stars
Rebecca studeerde dit jaar af aan AKV St Joost, animatie
‘Een muis krijgt de droom om te vliegen.’
www.trieverstudios.nl

Ruby Kimmel -
Twee stop motion filmpjes van haar:
Holy Trinity(2014): Trip van Jezus op XTC, geïnspireerd door een zeer kort verhaal van A.L Snijders.
Chez Jean Louis (2015): Vrolijk varkentje gaat logeren bij slager Jean Louis.–
www.uitwas.nl
de enigzins spottende kritische filmpjes van Ruby sluiten mooi aan bij de animator Steve Cutts waar we eerder al het komisch moralistische 'Man' van toonden. Nu 'In the Fall' en 'Wake Up Call'.

Niki Murphy - A different place, a different time (2016)
'het gaat om een vluchtig moment, een verstild beeld uit het verleden.
De kijker wordt meegevoerd in een wereld die hij ergens wel kent maar die ook niet precies te duiden is en vermoedt een betekenis zonder er helemaal zeker van te zijn.'
www.nikimurphy.nl

             27 september - 8 november 2016Met drie animatoren van de nieuwe lichting van AKV St. Joost 2016:

Lise Custers - After a While
De vindingrijke beer probeert te overleven door zich aan te passen
aan zijn veranderende omgeving.

Danique Welmer - The Fox and the Hunter
Een kwaadaardige demon in de vorm van een verleidelijke jonge vrouw vindt zichzelf in de val van een jager en ontdekt onbekende gevoelens tijdens hun ontmoeting.

Shelmy Valencia - Solsticio
Een jongen genaamd Angelo breekt per ongeluk de zon door te
spelen met een mysterieuze zonnenwijzer.

Ook ontmoet bij de animation launch van St. Joost, met een Virtual Reality installatie van Womb Mates Op het scherm twee studies:

Naomi en Nenah Gorissen -Womb Mates; positioneringfilm en plakfilm
In dit afstudeerproject hebben wij, als tweeling, onze band onderzocht. We wilden graag deze ‘onzichtbare’ wereld zichtbaar maken. Deze samenwerking stond naast de zoektocht naar identiteit centraal in het project. Twee voorbeelden uit ons onderzoek: wij hebben onszelf aan elkaar vastgelijmd, om op deze manier letterlijk te verbeelden dat het soms pijn doet om van elkaar los te moeten komen. Daarnaast worstelden we veel met onze positionering binnen ons tweelingschap. Elkaar de voorgrond gunnen maar soms zelf ook een keertje op de voorgrond willen staan.

Een oudgediende van St Joost met z’n onderzoek in de openbare ruimte
Joost Huvenaars - Duel - Draaiorgel
Middels een fysieke ingreep die hijzelf inzet – begint hij een revolte tegen de autoriteit die hij de ruimtelijke orde van Nederland noemt. Het alom bekende buurtspeeltuintje ziet hij als een ideaal decor om het gegeven hiervan naar het ridicule te trekken.

En één filmmaker van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, met haar eigen onderzoek, materiaaltesten.
Jeannot Zandee - bouwen - in de straat - trap - oversteken

             

 


15 augustus - 25 september 2016Het zevende filmprogramma in 2016 op het digitale platform is
samengesteld door Bas de Leijer

 


Enya Larmit - I am under construction


Sigrun Gudmundsdottir - Chocolate


Judith van den Berg - Afval

Eva Wijers - Incubate


Liesbeth Verhoeven & Bas de Leijer - Wachttoren

Coen Jansse - Colour Motion

Mette Sterre & Nikki Rosa Ootjers - Cottonball Empire

Remty Elenga - The Standees

Liesbeth Verhoeven - Feestje            
4 juli - 12 augustus 2016


 

18 mei - 1 juli 2016Een filmprogramma met makers die zich met hun werk verhouden tot de openbare ruimte, het filmmateriaal bij uitstek voor een Urban Screen zoals het ‘Between You & Me’ platform.
Van de drie makers in dit filmprogram is Merel Theloesen daar heel uitgesproken in:

“Observing is a very important aspect within my work. I’m searching for ways in which observing can become provocative. Within this field of investigation I use myself. I am part of the work, my presence or my acts force a situation upon people in which, through their reactions, they give insight in rules of socially accepted behavior in their time and culture. I sometimes function as a quiet observer, a provocative observer or I face people with a provocative act. Voyeurism is a term that I’m researching. When does observing become voyeurism? When does observing become provocative and when does the observer come to close?”
Bron: www.mereltheloesen.nl


Merel Theloesen
    - Lovers (1, 2 en 3)
   - A Strangers Touch
    - A Strangers Touch II
    - A Strangers Touch III

Valerie van den Hoek
    - Look at Me
    - Me Walking
    - Love Me
    - My Head


Jerome Symons
    - ’HCIFY (How can I forget you)’

            


5 april - 17 mei 2016
Het derde filmprogramma in 2016, met videokunst,
experiment, live-action en animatie..


Ruben Pest – 'Penny'

Van 15 t/m 20 april is het Between You & Me platform geheel aan ‘Penny’:
Een moderne verbeelding van het verhaal van Penelope uit Homerus’ Odyssee.Penny wacht net als Penelope op de terugkomst van haar man Odysseus, die ten strijde is getrokken tegen Troje. Hopend op de terugkeer van van haar man weigert zij een nieuwe verbintenis te sluiten. Om aan de onstuimige aandrang van de minnaars te ontkomen verzint zij een list. Zij is bezig een lijkkleed te weven voor haar oude schoonvader Laërtes en beloofd na het voltooien hiervan een keuze te maken. ‘s Nachts trekt zij echter stiekem uit wat zij die dag heeft geweven. Penny is 24 uur non-stop te zien in haar huiskamer.

 

Jerome Symons – 'HCIFY' (how can I forget you)

Kevin Schuit – 'All Natural'
                  
– 'Flits'

Raymon Wittenberg - 'Day In Day Out'

Valerie van den Hoek – 'Look at me'
                              – 'Me walking'

Kyle Tryhorni no title, 2016

Annika Vos – 'League of Legends'

17 februari - 3 april 2016Het tweede filmprogramma in 2016 op het digitale platform, een afwisselende mix van animatie, live-action
en videokunst.


Samengesteld door Bas de Leijer

 

Boudewijn Krielaars - Old Stuff Activated

Joanne van der Weg - Blindelings

Leonie Muller
- Washing Widow

Forte Blonde - Day In Day Out

Jorn Leeuwerink - Tekkol

Valerie Chang - Pancake

Forte Blonde - Abstract Composition

Natali Voorthuis - Cupido

Tomas Schats - Editorial animations

Dennis Luijsterburg, Asya Golubjatnikova &
Joanne van der Weg
- Konijn

Forte Blonde - Abstract Composition

Shafelly Snijders - Christmas Dinner

Marike Verbiest
- Ruis

Jorn Leeuwerink
- The Sheep Shop

Forte Blonde
- Pattern 01

Valerie Chang, Tjallien de Witte en Jule Goerke

- The Amazing Cream Puff Adventure

Mette Sterre
- De Man

Daniel Visscher
- Keep Out

   

6 januari - 16 februari 2016Het eerste filmprogramma in 2016 op het digitale platform

Een eerste filmblok gewijd aan afstudeerfilms Animatie 2015 AKV St Joost;

Nikki de Vos – Gemini
Een eigen, ondeelbaar universum van een (dag)dromend meisje

Remco Brouwer – Fun and Games
Apenstreken..

Guusje Dekker – Onze kleine deugniet
Een film over autisme die dit onderwerp begrijpbaar en benaderbaar maakt.

Dewi de Bue & Marlijn van Nuenen - Mister Cuddles
Over een meisje en haar cavia...

En een tweede filmblok met experimentele en documentaire videokunst;

Fanny Hagmeier – Formation
Fanny Hagmeiers work evolves around extreme physical experiences.
She is fascinated by how versatile the body appears in adapting to constantly changing environments. She believes that pushing your own mental and especially physical borders is the essence of a flexible identity.
She researched physical boundaries, their fragility and the visibility of those limits extensively in her previous works. These are experiences she visualizes on the border of performance and performing arts (dance and theater), intersecting with the medium film.

Henk Huibers – Moment
                    – Moment 2

Moment 2

Het licht definieert.
Het kader dat ben ik.
Fotografie is het schrift van licht.
Fotograferen is schrijven met licht, observerend ontwerpen, een spel in de rechthoek.

Henk Huibers, 2015

Nick Theuns – Niet Hetzelfde
Sommige dingen kunnnen niet alleen.


 


 

9 november - 19 december 2015


On the urban screen ‘Between You & Me’:

2 films uit
- 'On the Verge 2' -
Fanny Hagmeier
Think of a border, a boundary or an edge and you are thinking about the verge; the point where something begins or ends. “On the Verge” is about the thin line where life and death meet. It is about the moments in between. The moments when you have to cross your physical and mental limits to survive, to remain standing, to keep on breathing and to keep on moving. Only through crossing your limitations, you can leap beyond and move on to constantly redefine yourself. For me, part of being on this line is an extreme situation paired with exhaustion and endurance verging on a release. During this moment of release, a purity is revealed; the simplicity of being.

'Man' - Steve Cutts
Steve Cutts thinks that many things in the world should be different. Work shouldn’t be a grinding, soul-crushing rat race for the almighty dollar. Consumerism shouldn’t hold a vice-like grip on our lives. And social media, well, we need to throw-off the shackles we so eagerly put on ourselves. Wouldn’t life be better then?
Steve Cutts is an illustrator and animator from London. Cutts makes videos and images that criticize modern life – he states that insanity of humanity is an endless pool of inspiration. ( Martinas Klimas)

'I am Color' - Esmee Seebregts
'Ode to Red'

En animaties van drie, dit jaar aan AKV / St. Joost, afgestudeerden:


'Negentropy & Progression' - Eric Giessmann
'TYPEWRITERHEAD' ( VOTD, Vimeo staff pick)

'La ti woe' - Tjallien de Witte

'How to take a shower' - Ines Fernandez

 
 

29 september - 8 november 2015


On the urban screen ‘Between You & Me’:

Mark Kadota - The Persistence of Emotion (Mask)
This video was inspired by shared conversations with friends, real conversations of challenges that one goes through in one’s life. Memories can be so pregnant with associated emotions. This video attempts to illustrate the variety of feelings that one experiences when one remembers. Each of our life stories brings about a definition of how we interpret life. Most of our stories are dense with emotions. The common stories and emotions are an
important part of relating, bonding and building empathy with each other.

Ted Oonk - Bed | Horse | Book
De video’s Bed, Horse en Book zijn onderdeel van een verzameling video’s die ingaan op de weergave van zaken die niet aan de norm voldoen. In deze drie video’s wordt mijn zus gefilmd in haar
dagelijkse bezigheden, ik vergroot een situatie uit en laat het publiek langdurig kijken naar een handeling. Het werk biedt een nieuwe context voor het kijken naar deze handeling en
individuele motivaties van de toeschouwer om te blijven kijken dringen zich op.

 

En films van drie studenten ABV van Fontys Hogeschool voor de Kunsten:

Tyrell Kuipers

- Afscheidswals
- Sehnsucht
- Zelfportret

Juul van Stokkom - Urban Rhythm

Eva Gielen - Houding, Stemgebruik  

16 augustus - 28 september 2015


Programma samengesteld door Studio Lumberjack:

Voor de screening van Between You and Me van augustus zijn er werken geselecteerd op basis van hun herschikkende karakter. Door de herschikking van ofwel plaats, functie, tijd of erkenning, vindt er een verschuiving van eerder toegekende waarde plaats. Zodoende stellen de werken van de deelnemende makers ons in staat om het door hun gekozen onderwerp op een nieuwe manier te beleven.

Zo vertelt de film ‘The Collapse of PAL’ van Rosa Menkman over de teloorgang van een medium en laat ‘Sharing a Beautiful Sunset’ van Japser Elings zien hoe generiek de beelden zijn die wij veelvoudig maken -en delen- op het internet.
Door The One Mintues is een korte verzameling ‘found footage’ films samengesteld.In deze videowerken van filmmakers, fotografen en kunstenaars wordt het medium onder de loep gelegd en krijgen wij als kijker de kans om hier met nieuwe ogen naar te kijken.

Rosa Menkman – The Collapse of PAL, pt. 1 (2010)

Jasper Elings – Sharing a beautiful sunset (2009)

Hans Poel – I******** R*** (2015)

Thomas Kuijpers – Waves (2015)

Wouter Venema – Folded Face (2014)

Inouschka de Nooijer (geen titel) (2015)
herschikking van ondertitels uit vier verschillende films

Annegien van Doorn
– Domestic Science (2014)

Janis Rafailidou
– I used plural by mistake (2014)
 

28 juni - 15 augustus 2015

 

This summer, a selection of the best (sunny) animations, which were to be seen over the past five years in the various film programmes on the Between You & me screen

15 mei - 26 juni 2015


'What David Sees', een fotoproject van Jaap de Ruig met de jonge Roemeense blikslager David Vasile. Op zondag 17 mei is er in Cinecitta een programma i.s.m. het Gipsyfestival, met 2 documentaires, interviews, gipsylunch en concert. Een van die documentaires is What David Sees, die bij deze gelegenheid in première gaat.http://cinecitta.nl/filmspecial/international-gipsy-festival/ Het Gipsyfestival zelf is op 30 en 31 mei.http://www.gipsyfestival.nl/

Laura Schippers film werd begin dit jaar in een video installatie getoond in De Fabriek in Eindhoven,. De 6 bewegende beelden zijn afkomstig uit 1 foto die ze maakte in Istanbul.

Ook Nick Theuns' film is opgebouwd uit foto’s – veel meer foto’s, dat wel. Beelden uit het leven gegrepen van een Brabander

Vierde film in het program: Maybe you’re gonna be the one that saves me, part III
laatste deel van een ‘stomme’ film die voor een project voor ZAP (Zorgacademie Parkstad) gemaakt is en die gelijktijdig in Heerlen gelanceerd zal worden.


Jaap de Ruig - What David Sees

Martin en Inge Riebeek - Maybe you’re gonna be the one that saves me

Laura Schippers - Galata

Nick Theuns - Choices

2 april - 15 mei 2015

 

Samengesteld door Bas de Leijer i.s.m. WDKA animatie

Het filmprogramma is de komende weken geheel gewijd aan
animatiefilms van de Willem de Kooning Academie Rotterdam.
De afdeling animatie toont een vol filmprogramma met haar beste afstudeerfilms uit de periode 2011 - 2014

2014
Nadia Meezen - Beren op de weg

2013
Arjen van der Meer - Lost in Transmission
Elian van der Heiden en Jeffrey Schreuders - Tombed
Marjon Haasnoot en Lilian de Jong - Troubled Waters

2012
Amanda Nedermeijer - The Animation Of Man
Geoffrey Armfield - Murphy was here
Janneke Meekes - Versus
Jeroen ter Heijden - Sonus
Jordi Jansse - NemusMonstrum
Kees Sparnaaij - March 22
Michael Rieder - Double Flies
Paul Bezemer - Merry X-Mas

2011
Aimee de Jongh - One Past Two
Jurrien Boogert - Meta
Sunny Sital - Gravity
Vincent Lammers - Triangles

 

19 februari 2015 - 1 april 2015

 


Vijf films van Fontys(FHK)-studenten, 2e jaars. Uitgangspunt is een zelfgekozen tekst, soms niet langer dan 1 woord:


- Loslaten - Jacinta Hebers

- Relaity - Thomas Huygen
“People live their lives bound by what they accept as correct and true. That is how they define reality. But what does it mean to be correct or true. Merely vague concepts.”

- G.W. Bush 9/11 - Eva Gielen
- Saba / 30 - Emre Kalender
“er is voor elk volk een termijn en wanneer hun tijd is gekomen, kunnen zij geen uur uitstel krijgen, of nog kunnen zij vooruitlopen.” Al-A’raf / 34 –Koran (De Verheven Plaatsen)
“jij kunt geen uur eerder gaan of langer blijven.” Saba / 30 –Koran (De stad van Saba)

- Searching for_me - Juul van Stokkom

- Maybe you’re gonna be the one that saves me (part I & II)
- Martin & Inge Riebeek
2 delen (van 3) van een ‘stomme’ film die voor een project voor ZAP (Zorgacademie Parkstad) gemaakt is en die gelijktijdig in Heerlen gelanceerd zal worden.

                   

 

                   

6 januari 2015 - 18 februari 2015


Rotterdams programma deel II

samengesteld door Bas de Leijer (www.minnia.nl)

Een selectie van korte films door Rotterdamse kunstenaars, filmmakers, animatoren en andere beeldmakers.


- Structurealist - Mette Sterre

- Abstract Composition - Forte Blonde
- Nachtwacht - Daniel Oliveira Prins
- Men in the Hills - Thijs Lansbergen
- Muse - Margo Onnes
- Love is all Around - Bob Thiele
- Out of Sight - Gerwin Luijendijk
- Walk - Juan Beladrich
- Exploration - Marel Jap-Sam
- Clum Twins - Niels de Haar
- Daniel Dee - Daniel Oliveira Prins
- Noord - Paul Sixta
- Eruit! - Shafelly Snijders
- DoodleInMotion - Forte Blonde
- Color Motion - Coen Jansen
- Tequila - Niels de Haar

18 november 2014 - januari 2015


On the urban screen ‘Between You & Me’:
Animation Sequence Project
- An unique co-creation project.

Creative minds from all over the world created a short piece of animation.
The only common starting point: ONE SINGLE SQUARE
The best and most inventive entries are selected for a final sequence of animation: a short story that shows the current state-of-the art in animation worldwide.http://animationsequence.com/

The animation sequence project has won Gold at the European Design Awards in the motion graphic category. Thanks to all collaborating artists who made this project a success.
                         
IT’S COOL TO BE SQUARE

Curator: Tobias MathijsenEén week, van 26 november tot 4 december, films over ‘het verborgene’ van studenten CMM, Fontys:

CMM-studenten: Giovanni Korsten, Lisanne Ernst, Dorien Vonhof, Mirjam van Uden, Inge Derks, Anouk van Nieuwsburg, Goedele Smeulders, Paul van den Elshout, Christos Makrigianis, Carisia van Berkel, Maurice Werbrouck, Karin van Nunen, Erik de Waal, Roxanne de Buijzer, Danielle Westdijk, Marjolein Leijenhorst, Kimber Geurtz, Stan de Koning, Evy van den Broeck, Richai Elisa, Joost Staals, Sonny Jansen, Christine van Woensel, Daniel Warmoeskerken, Anne Nuijen, Ashley Boom, Alexandra de Kuijer, Jennifer Steenbergen, Laura Coremans, Lisanne Ernst, David Nosak, Jama Naisas.

8 oktober - 16 november 2014


Een, voor het Urban screen, langere film (16.40 min)van de Japanse kunstenares Seiko Yamamoto, die ze in de afgelopen maanden als Artist in Residence gemaakt heeft voor DordtYart, resultaat van haar research. "De wereld is gecreërd door God, maar Nederlanders hebben hun land zelf gemaakt". Deze zin las Seiko voordat zij de residence in DordtYart begon. De regel verwijst naar de winning van land waar eerst oceaan was. Nederland ligt lager dan de zeespiegel. http://dordtyart.nl                                                                          
1 filmblok is samengesteld door Alan Boom, Fontys; FHK Tilburg- met korte films van zijn studenten ABV en een enkele ArtCoDe student.

- I make the mountain in the Netherlands - Seiko Yamamoto
- 24.12.2013 (12:18 - 12:19:25)- Kirsten van der Stelt
- Abstract Dommelplantsoen- Juul van Stokkom

- Kleur - Simone Steeghs
- 'Ook goed'- Astrid Helmer
- 3D fiets - Juul van Stokkom
- Wind I, Wind II - Jeannot Zandee
- Bad surprise - Thomas Huygen
- Dubieus - Eva Gielen
- Finessa - Jeroen Schampers
- Now I'm free - Linda Smits
- Sooitzje
- Syn.Er.Gism- Nick Ernst

- Troosteloos - Emelien Dieleman


25 augustus - 5 oktober 2014

   

                                Filmprogramma samengesteld door Marijke de Bie / Cicada Studio  

                                  Met vijf films van drie getalenteerde studenten van de nieuwe lichting AV
                                  afgestudeerden van AKV Sint Joost; Maren Gedenk,Joost Huvenaars en
                                  Jasper Bruijns(winnaar TENT Academy Award 2014)


                            - Nature 2 - Maren Gedenk
                                - Duel - Joost Huvenaars
                                - Doodverklaard
                                - Draaimolen
                                - Welterusten - Jasper Bruijns

 

 


   

Filmprogramma Zomer 2014
22 juli – 24 augustus 2014

Een maand lang filmzomerfestival op het Between You & Me scherm
met een bonte verzameling van oude en nieuwe films:


- Cosmetic Perfucktion-Myrna Rulkes (I + II)
- Flinch - Igor Duspara
- To kick your own Ass-Jaap de Ruig
- Las Palmas – Johannes Nyholm
- Kleurrijk Wit - Julia Jager
- To leave or to be left behind - Jaap de Ruig
- Head sharing-Jaap de Ruig
- Modernisme- Coen Janssen
- The fight-Jaap de Ruig
- EMXXY -Reed + Rader
- Rosso-Tea Andreoletti
- Paint showers-Miguel Jiron
- Vouwschaduw -Thomas Schats
- Advanced reading – Jaap de Ruig

 

5 juni - 17 juli 2014

Veel korte films en een heel hoog Fontys Hoge School voor de Kunsten–gehalte dit keer. 14 korte films van Studenten Creëren met Media waarin geheimen, het verborgene wordt verbeeld.
‘We all have secrets’: Dat hebben ze gemeen, maar de geheimen en de verbeelding ervan lopen sterk uiteen.
Twee mooie korte films van Myrna van Oosterhout, studente Art, Communication, and Design
aan de FHK, en over een paar weken wordt het filmprogramma verrijkt met twee films van een afgestudeerd Fontys studente
Beeldend, Myrna Rulkes.
Met een zes-tal  filmpjes van ‘The One Minutes’ op het Between You&Me scherm, sluiten we graag aan bij de expositie ‘How To’ in De Pont, een project van Hans Aarsman voor ‘The One Minutes’.

CMM-studenten: Jef America, Ilse van de Anker, Nina Bakker, Larissa Berkenhagen, Laurens van Bodegom, Michael van de Bogert, Marise Bok, Noortje Bosmans, Stella Boumans, Davy van Breugel, Olaf Bus, Celik Hoekman, Elseriek Dales, Renee van Drunen, Sabine Duijmelinck, Anneloes van der Ende, Coen van Ewijk, Mandy Figaroa, Tim Frenken, Yasmin Gelaudie, Zoe Gielen, Karlein Hardenborg, Salina Houwen, Stijn Hupkes, Mattia Ilic, Marthe Jacobs, Josse Vessies, Justine de Jong, Liselotte Kop, Emma van de Laar, Hanna Lugterink, Lisa van Mierlo, Mariska Moes, Danielle van Nispen, Romy van Ooijen, Cathelijne Ottenhoff, Linda van Overbeek, Anne Pereira, Frederic Philippi, Gina Poortman, Robert Rademaker, Bram van de Riet, Rianne Roelofs, Marloes Roovers, Marlon Rozemond, Jesse Timmermans, Tommy de Graaf, Wieske van der Velden, Bart van Velzen, Simone Verbeek, Phil Verhallen, Rozemarijn Vossen, Floor van de Werff, Willeke Steeghs, Karlijn van der Zanden

 

Myrna van Oosterhout- Freakshow
                                 – Gluttony

Myrna Rulkes- Perfucktion

The One Minutes:
Stephanie Kratz
Minlan
Wei Na
Rob Vrijen
Luo Fei
Anke Schafer

22 april - 5 juni 2014

 

Twee filmblokken samengesteld door Angelo Huige met korte films van het BUT FilmFestival – een initiatief van Stichting Idee-fixe. 1 filmblok met twee slapstick-achtige films, “Bagage” en “Rare Streken”; een geluidloze filmsoort voor dit geluidloze scherm.

En een tweede filmblok met een hele mooie, donkere animatie, “Sinus” en een must see; de fantastische animatie “Las Palmas”, waarin de hoofdrol vervult wordt door de éen-jarige dochter van de filmmaker.

Een derde filmblok bestaat uit experimentele animaties van Tea Andreoletti met een hoog abtractie-niveau en 2 films met het zelfde onderwerp: de kus – maar dan wel volledig verschillend.

Wouter van de Watering (Chillground) - Bagage

Chillground – Rare Streken

Sije Kingma - SINUS

Johannes Nyholm  – Las PalmasTea Andreoletti    – ROSSO
                           - ALLINEATE ALINEATE           
                           - (sine titulo)

Margreet Kramer   – DE KUS

Bas de Leijer - ON


BUT B Movie, Underground and Trash Filmfestival Breda, 3 t/m 7 september 2014
 

1 maart - 15 april 2014

Eén filmblok samengesteld door Alan Boom, docent Art, Communication, and Design aan Fontys Hoge School voor de Kunsten; een aantal korte, soms extreem korte films van ArtCoDe studenten van hem.
Speciaal geselecteerd voor het Between You&Me scherm.
En een tweede filmblok met een stief-speelkwartier, ingeruimd voor experimentele films; 2 van Rosa Hewitt, 1 van Tessa Rijsterborgh en 1 van Paulien Oltheten

Nathaly Antonia - A little bit of magic

Eva Hesemans
- BIOlogisch

Donald van der Zanden
- Soms gaan de dingen anders dan verwacht

Alysa D’Elia - Bunny & the karot

Wendy Paulussen
- Confetti

Lorenzo Hitipeuw - Vynas

Kevin Zavaleta - Intocable

Lisa Verdoorn - Luxuria

Myrna van Oosterhout - Jack of diamonds

Renee van Gils
- Create

Astrid IJperlaan
- Passion

Gijs van Hooft - We protect you in every flavour

Alexander Reefman - Sectie Jane

Jan Wartna - Green eggs no ham

Willeke Poeliejoe - Proceedings

Leonie van Bentum - Story

Rosa May Hewitt - In search of we find, in search of we are blind

Rosa May Hewitt - Plaza 2013

Tessa Rijsterborgh -
Newton Balls

Paulien Oltheten -
Hangend meisje

3

5

2

4

 

 

 

16 januari - 1 maart 2014


Een geïmproviseerd programma met een mengeling van oud en nieuw.
Elk blok een ander thema. Twee natuur-animaties, 2 science fictions,
een stedelijk blok van June Bum Park – films, drie “Improvisations”
en veel logo’s dit keer op het urban screen.

 

Growth     - Joy van den Broeke

Je criais contre la Vie - Vergine Keaton

The terrible Thing from Alpha 9 - Jake Armstrong

Space Crash - Jonas Ott

Kapitaal    - Studio Smack

Improvisation l,
Improvisation ll,
Improvisation lll -
M&I Riebeek

Parking,
Crossing,
Puzzle      -
June Bum Park


3

5

2

4


4 december - medio januari 2014

Het einde van het jaar, typisch een tijd van overdenking en weinig daglicht, maar ook van feesten en de hoop op een mooi nieuw begin. Het filmprogramma is er op aangepast.

Studenten Creëren met Media van Fontys hebben gedachtes over de Toekomst verbeeld.
Van Jordie Roomer een winterse animatie met een knipoog naar het kerstsprookje “ Het meisje met de zwavelstokjes”. Leonie Muller’s filmpje van een Indiase weduwe die haar zonden van zich wast in de hoop op een nieuw begin. ‘Feest’, met allerlei dansfragmenten van over de hele wereld, overal wordt gedanst; in loodsen, in straten, op pleinen, op gras,
op zand, op daken, in havens en bij tankstations.
En tegen het eind van de maand ook Fireworks on the Screen...

Contemplating the Future

Nick van Kleef, Lisanne Rossou & Mirnela Omerbasic
- Boeddha
Roy van Dijk & Nicole van de Veerdonk - Red Dress
Johan de Groot & Tessa Rijsterborgh - Future Life with Mobile Phone
Devolutie
Evelien van der Venne, Roos Hoedjes & Hisham Taha - Transmission
Justine, Ingrid & Kristel - Toekomst I
Vera & Rosanne
- Toekomstvisie


Martin en Inge Riebeek
- Dance around the World
Rio de Janeiro – Shanghai – Leeuwarden – Istanbul – Mumbai – Amersfoort – Madrid – Mexico – Boedapest – Paramaribo
Leonie Muller
- Washing Widow
Jordie Roomer - Shadowdreamer
Joy van den Broeke - Growth
Marijke Hooghwinkel - Herfst en Wind 

21 oktober - 2 december 2013

De drie video’s in dit programma kennen een zelfde traagheid en eentonige cadans. De kijker beleeft een treinreis vanuit de plek van de machinist, verschillende inhaalmanoeuvres vanuit een rijdende auto en ervaart de aankomst van een metro op een station. Hoewel de snelheden variëren is er altijd een vertragende factor in het spel. Die varieert sterk.

Verbindend thema is het reizen door Nederland. De films zijn zoals gezegd vanuit verschillende voertuigen opgenomen en dus bepaalden die de snelheid van de camera. Daarnaast hebben de makers hun werk gemanipuleerd. Is de treinreis ondanks de vertraging ten opzichte van de werkelijke snelheid nog als zodanig te herkennen, de twee andere video’s zijn zo sterk vertraagd dat je soms de indruk hebt naar een bewegende foto te kijken. En dat creëert veel ruimte voor je eigen gedachten.

Bij de automobilisten die passeren valt bijvoorbeeld op hoezeer de cabine van de auto een cocon is. Een eigen mini universum waarin je door het landschap schiet. Gevrijwaard van weer, wind en regen, lekker comfortabel, lijkt de intimiteit van thuis eenvoudig verplaatst naar de auto. En dus krijgt de film een sterk voyeuristisch karakter. Daarnaast wordt er een beeld voorgeschoteld dat je in werkelijkheid nooit zo kunt beleven. Door het haarscherpe beeld en de seconden die zijn uitgerekt tot minuten of meer zie je het gebeuren met buitengewoon veel aandacht en tijd. Bovendien zijn het niet alleen de auto’s maar ook het daarachter liggende landschap dat je op een indringend scherpe en gedetailleerde manier kunt waarnemen.

Datzelfde geldt ook voor de video van de wachtende mensen op het metroperron. Door het panoramische beeld en de langzame, glijdende beweging van de camera lijkt het alsof die van dichtbij langs een foto glijdt. Met dit verschil dat het een ruimtelijke foto is. Met bijbehorend effect. De perspectivische verschuivingen in combinatie met het uiterst trage beeld hebben een vervreemdende uitwerking, net als de trage, soms nauwelijks zichtbare bewegingen in het beeld.

De vervreemding krijgt in het geval van de treinreis een poëtisch, bijna lyrisch karakter. Door de ietwat vertraagde snelheid is er meer ruimte om te bekijken wat er zich in het beeld afspeelt. Van de horizon tot aan de randen van de rails. Allereerst is er het landschap zelf, dat varieert van uitgestrekte vergezichten tot bossen en dorpjes met nostalgische negentiende eeuwse stationnetjes. Maar ook dag, nacht en de verschillende seizoenen krijgt de kijker tijdens deze reis meerdere malen voorgeschoteld. Stil glijdend over het eindeloze spoor kruipt het landschap onder een deken van witte rijp vandaan om zich vervolgens in de vroege warmte van een opkomend zomerzonnetje te wentelen. De manier waarop je het landschap over een jaar tijd kunt ervaren, met het hele kleur- en lichtspectrum van dag, nacht en de jaargetijden, is hier gecomprimeerd in een enkele reis.  

Voor de passant maakt het niet zoveel uit op welk moment hij in de films ‘valt’. Wie van deze plek in Tilburg vaak gebruik maakt - op weg naar school, onderweg naar werk of voor diegenen die er in de buurt wonen – zal op den duur alle reizen een keer beleefd hebben. Maar de nuances en verschillen zijn eindeloos. 

Programma en tekst: Véronique Hoedemakers

- Vijf minuten vertraging, Marcel Kronenburg, 2008. 3x 20 min.
Montage: Sieger Duinkerken
Opdrachtgever: Provincie Gelderland


- Public Figures, Erik Olofsen, 2007. Duur: 20 min.
Mede mogelijk gemaakt door de Stichting Nederlands Fonds voor de Film en het Vlaams Audiovisueel Fonds.

- Drives, Erik Olofsen, 2006-2007. Duur: 20 min.
Mede mogelijk gemaakt door de Stichting Nederlands Fonds voor de Film.8 sep - 20 okt 2013

14 filmpjes van Jaap de Ruig uit zijn project ‘About a bizarre phenomenon called 'life'. Een experiment dat in 7 maanden groeide tot een aantal van 25 video’s, blijvend te zien op zijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/jaapderuig

Jaap de Ruig                                 

Life is short
De oude Spaanse mevrouw legde haar hand op de arm van de kunstenaar en keek hem indringend aan. 'Disfrutar, disfrutar, disfrutar!' zei ze. 'Geniet!' Maar ze bedoelde: als je iets wilt doen, doe het dan nu. Later is altijd te laat.      
Advanced reading
over het nut van het bladeren door een boek. Door te lezen kom je nog eens ergens. Lezen is een vorm van reizen. Bij elke pagina die je omslaat ga je vooruit.
The Fight
Head Sharing
'You can have my head if you want.'
'No no, thanks, you can have my head.'
Bark
Een donker bos. Het is lang koud en nat geweest. Dan breekt de zon door. Een baan licht valt op een boom en verwarmt de schors. Even werken alle omstandigheden samen. De felle zon, de van vocht doortrokken boombast. Een menselijk wezen heeft het geluk toevallig aanwezig te zijn. Na een paar minuten is het voorbij.
To Kick Your Own Ass

Als iemand anders het niet voor je doet, moet je het zelf maar doen. Variant op een zigeunergezegde: Een hond die loopt vindt altijd een bot. 
Effortlessness
Butano Barcelona
een schets van ruim een minuut over een aspect van het dagelijks leven in Barcelona. Veel mensen in deze stad gebruiken butagasflessen om op te koken en hun huis te verwarmen. Als je over deze video zou spreken in muziektermen, zou je het een 'étude' kunnen noemen. Een oefening in video-montage.
Man 2
Een mens, centrum van zijn universum. Gewichtloos draait hij om zijn as. 
To leave or to be left behind
Verlaten of verlaten worden behoren tot de meest intense ervaringen. Maar het is net als met zwarte en witte verf: puur zwart of puur wit bestaat niet, er zit altijd iets van het ene in het andere. Pure pijn bestaat evenmin. 
Sweet Tulip Tears
Kunnen tulpen huilen? Zo ja, dan zijn het in ieder geval zoete tranen. Het verdriet van de een blijkt het genot van de ander.
From stone to stone
We all have our own way to cross the stream.
His majesty the Snail
Sometimes an artist can do nothing but watch. Every intervention would be wrong. He can only choose the way how to capture the beauty and grandeur of something so vulnerable. And he can make a score to enhance the scene.

Trying to be a tree
Een open plek in het bos met grote keien die bedekt zijn met een laag mos. Om op zo'n kei te proberen een boom te worden, is waarschijnlijk het beste recept om je rug te breken. De kunstenaar was doodsbang.

Reggie Volgtlander
Vistas I en II

Bouke van Gestel & Nils van Breen
Moped Dairies

Twee van de lichting animatie van dit jaar, AKV St Joost
Igor Duspara     Flinch
Julia Jager        Kleurrijk Wit


 


31 aug - 7 sep 2013


Reprise filmprogramma maart - april
van Bas de Leijer5 aug - 30 aug 2013

Drie en een halve week zomer op het scherm.
Een bonte verzameling zonnige beeldverhalen geselecteerd uit
de films die de afgelopen drie en een half jaar op het scherm te zien zijn geweest:
This is what you were waiting for -Inge Persoon, Betty hanging -Liesbeth Verhoeven, Flip Dip -Paul Moggré, Zoentjes -Bas de Leijer, Dit is mijn straat -Anne Neijenen, The Donkey Serenade - Emma Hazenak, ME -Studio Smack, Roodkapje -Floor Adamas, RGB trailer -Martin Takken, Strand -Jos Meyer & Emmely van Mierlo, Zooldrift -Coen Huisman & Douwe Dijkstra,
Kan alles -Daniel Oliveira Prins, Pygmalion -Demian Albers, Slow Blink -Philip Barker, White Noise -Roland Schimmel18 juni - 3 aug 2013


Programma
Marijke de Bie / curator FILM+DESIGN

Dit programma bestaat uit een selectie van de tentoonstelling ‘I Don’t Sleep, I Dream...’ over FILM + design. Deze tentoonstelling is samengesteld door filmmaker / curator Marijke de Bie en vond plaats tijdens de Dutch Design Week in De Schellensfabriek. De selectie signaleert de hybride vormen van productie op het snijvlak van kunst, design, mode en film.Reed + Rader
- EMXXY

Henrik Vibskov - The Circular series
                       - The Fringe project 8
                       - The Monk

Miguel Jiron
- Paint Showers

David Wilson vs Keaton Henson
  - Dec 4
David Wilson vs Oscar Cash         - Dec 8
David Wilson vs Crystal Antlers    - Dec 12
David Wilson vs Bright Light         - Dec 18

Marijke de Bie/CICADA Studio
- teaser FILM+DESIGN 2013

 

3 mei - 16 juni 2013


Programma
Met een project in Tilburg; de betekenis van vrijheid, door Tom America gevraagd aan ROC studenten. Een vreemde non-commercial van Bettina Gandler, een animatiefilm van Marsha Onderstijn met een lieflijke verbeelding van de figuur die we (voorheen) aangeduid hebben als magere Hein, nu met groot empathisch vermogen, Janneke van den Biggelaar met een animatie over zichzelf in hoofdletters en andere diverse korte films die handelen over de persoonlijke interesses van de makers.Tom America i.s.m. studenten ROC Tilburg
-
Zijn wie je mag zijn

Bettina Gandler - Eatable Sense of Touch

Marsha Onderstijn
- The Life of Death

Janneke van den Biggelaar
- IK

Linda van den Berg
- Friends

Yang Zhifei
- END

Tom America en Jos Houweling
- Geen grens

Martin en Inge Riebeek
- Rood Wit, Roze Go

Anke Schäfer
- Depresso

Rob Vrijen
- Unttled (one minute)

15 maart - 1 mei 2013Programmering: Bas de Leijer

Duur: 59 min.


Een programma van korte films
van jonge filmmakers.


Nox Ludi - Curate Me
Tomas Schats - Kunsthal KAdE
Ruben Pest - Josephine
Leonie Muller - Liquid Time
Emma Hazenak - Amy is een icoon
Coen Janssen - Colour Symphony
Yoka van Zuijlen - Voorval met mijn vrouw
Gerben Agterberg - Brug
Eva Wijers - Gone
Miesman - Life's a Journey
Liesbeth Verhoeven - Absurd 1
Emma Hazenak - Mijn Balkon
Coen Janssen
- Modernisme
Jeroen Thomassen - Rotterdam Gevoel
Tomas Schats - Vouwschaduw
Salih Kilic - A Brief Crack of Light
Emma Hazenak - Untitled
Coen Janssen - Radar Image
Leonie Muller - Mountain Bed
Ruben Broekhuis - Flow
Liesbeth Verhoeven - Absurd 2
Margo Onnes - Nola Dee and the Ongoing Invation
of the Rats


februari - 15 maart 2013


“The human soul can always use a new tradition. Sometimes we require them.”  — Pat Conroy

Met deze maand de traditionele carnavalsoptochten hier in Brabant, 'beneden de rivieren'; op het urban screen twee ceremoniële filmoptochten van 'boven de rivieren'; De eerste, geinspireerd door het 1e community art project* in Nederland; Een burgemeester, twee als koning en koningin verklede bewoners van Meppel in een koets, kinderen met dierenmaskers en dansers en danseressen. De Intrede van de Koning (Meppel, 2009) is een optocht die de genoemde, door kleuters gemaakte wandschildering als uitgangspunt neemt om deze, vijftig jaar na vervaardiging, tot leven te brengen. En in randstedelijk gebied; “Senna, Queen of the Countryside”, een optocht die de transformatie verbeeldde van (voormalig) platteland naar een vinexlocatie van de groeiende stad Amersfoort

De bumperfilms, in samenwerking met het Factorium gemaakt, waren de afgelopen maanden om onduidelijke reden verdwenen van het scherm. Nu definitief terug en ter gelegenheid daarvan, de originele montages van de twee eerste bumperfilms, die mooi aansluiten bij het theatrale karakter van de optochtfilms.
Gecompleteerd wordt het programma met de film “Doxology”, waarin een even passend absurdistisch wereldbeeld getoond word. De vastentijd wordt vooral uitbundig en relativerend tegemoet getreden.


Martine Stig          'Play'
(draait nog 1 week mee)
Martin & Inge       'Senna, Queen of the Countryside'
Riebeek               'De Intrede van de Koning'
Michael Langan    'Doxology'
I.s.m. Factorium  'Rodney & VOLT /Koningsplein'
                           'Ellis & Sanne  /Perenlaantje'
december 2012-januari 2013

Films uit  de Rabo kunstcollectie en Rabo Vastgoedgroep

‘De omgeving van de mens is de medemens’- Jules Deelder

Deze dichtregel hangt in grote neonletters op een gebouw in Rotterdam. Het is een oproep aan de medemens; laten we samen de stad maken waarin we willen leven. Die oproep past bij deze tijd; hoe willen we met elkaar samenleven en hoe verhouden we ons tot onze omgeving?
De stad als toneel speelt daarin een belangrijke rol; in 2050 woont maar liefst 70% van de wereldbevolking in een stad, zo luidt de voorspelling. Hoe bewegen wij ons in die stad en wie geeft er richting aan die metropolen. Of ligt onze toekomst niet langer op deze planeet, en moeten we serieus de mogelijkheden van leven op de maan of in de ruimte onderzoeken, zoals Alicia Framis in haar film
‘Lunar Art Exploration’  voorstelt?
Alle films in dit programma geven een andere blik op de werkelijkheid. Of dat nu de raadselachtige beelden van Cláudia Christóvão zijn waarop we als voyeur een straatscene gadeslaan, of de gemanipuleerde portretten van ultieme schoonheden van Micha Klein. De filmische shots zonder plot van Martine Stig en het inzoomen van Risk Hazekamp op de nerveuze concentratie van toreadores voordat zij de arena betreden. Steeds komen we terug bij de vraag: Hoe leven mensen samen in de ruimte die ze zelf creëren? Hoe beïnvloedt die omgeving ons? Hoe kijken we naar onszelf en onze omgeving? Welke sporen laten we na in het landschap? En hoe manipuleren we onze omgeving en onszelf?

Verily Klaassen

Cláudia Christóvão    'El Diablo en El Ojo'              
Micha Klein                 'Classic Artificial Beauty,
the original  sequence'           
Alicia Framis               'Lunar Art Exploration'
Risk Hazekamp          'Warm Up'
Martine Stig                'Play
oktober-november 2012

Martin en Inge Riebeek, ‘De wereld is mijn voorstelling’
We lijken nog het best in staat ergens te verblijven wanneer we niet voor de opgave staan daar ook lijfelijk aanwezig te zijn. (Alain De Botton)
De inspiratie voor een compilatie aan filmbeelden van de vele plekken die we hebben bezocht en de vele mensen die we hebben ontmoet;
“Waar ik ook zou gaan in de wereld, het zou nooit zo voelen als hier” is een uitspraak van Matt Tucker die we in Arizona tegenkwamen
.

Op verzoek van de maker, een reprise van Vistas; bedoeld om bij herhaling gezien te worden:

Reggie Volgtlander, 'Vistas'
Gebaseerd op het thema 'de doorkijk'. De doorkijk is van nature onderdeel van elke stad; openbaart telkens nieuwe uitzichten en biedt daarmee ruimte aan inzichten.

‘Otherwise Iam perfectly normal’, fragment 03, 06, 07 en 08; animaties van Jola Hesselberth, Studio Duizendschoon.

Vistas

Akoya montana

Het decor van mijn wereld


WaterMonster

De laatste week van november draait de silent movie “WaterMonster” samen met andere WaterMonsters op het BY&M scherm, tegelijkertijd wordt ‘ie vertoond op verschillende andere schermen in Tilburg. De silent movie van WaterMonster zal zijn premiere krijgen op 21 november in Paradox op de Zwarte Vleugel avond.

       


september-oktober 2012

Reggie Volgtlander, Vistas
Een film gebaseerd op een bekend kunsthistorisch thema in de beeldende kunst: 'de doorkijk'. De doorkijk is van nature onderdeel van elke stad.
Hij openbaart telkens nieuwe uitzichten en biedt daarmee ruimte aan inzichten.

Michal Kohút, Akoya montana
Een documentaire over een sieraad dat Michal voor zijn vriendin creëerde van materiaal dat hij vond in de openbare ruimte; It's a documentary about a piece of jewelry what I created for my girlfriend from material what I found in public space.

Martin en Inge Riebeek, Het decor van mijn wereld
Twee citaten van Oscar Wilde;
De gewone mensen die met mij acteerden schenen me als goden toe. De geschilderde decors waren mijn wereld. Ik kende alleen maar schimmen en dacht dat ze echt waren.
En: “Toeschouwer worden van je eigen leven betekent dat je aan het lijden des levens ontsnapt.
Dat was de inspiratie voor een compilatie aan filmbeelden van plekken en mensen, in Nederland, Suriname, Turkije, Schotland, Spanje, Amerika en India. Min of meer alledaagse situaties die als theater kunnen ogen.

Vistas

Akoya montana

Het decor van mijn wereld


Incubate op het scherm

Het Incubate Festival Tilburg wordt dit jaar gehouden van 10-16 september.
Zeebelt (Judith Schoonveld) is gevraagd het theaterprogramma samen te stellen met Zeebeltprodukties.
Op het scherm 10 dagen lang trailers van: Instant Fiction, If..then, Laughing while drinking sour milk, You are here, Ohne titel #4 en Achterna gedragen.

Zeebelt in residence