De Franse schilder en beeldhouwer Pierre-Auguste Renoir

Renoir werd in 1841 geboren in een familie van rijke Franse wijnhandelaren. Hij was de enige zoon van hun zes kinderen, en hij groeide op in Le Cateau-Cambrésis in Noord-Frankrijk. Als kind had Renoir geen belangstelling voor zaken of kunst, maar in plaats daarvan koos hij voor een rechtenstudie aan de universiteit van Parijs. Maar al na één jaar stopte Renoir met zijn studie, omdat hij er niet tegen kon de hele dag binnen te zitten en wetboeken te bestuderen.

Renoir was een van de beroemdste schilders die deel uitmaakte van de impressionistische schilderkunst. Hij had zeer gevarieerd werk en er wordt gezegd dat er veel verschillende stijlen aanwezig zijn in zijn schilderijen, wat ze allemaal interessanter maakt voor kijkers die van afwisseling houden.

Jeugd

Renoir werd geboren in Limoges, Frankrijk, maar zijn familie verhuisde naar Parijs toen hij vier was. Zijn moeder wilde hem en zijn zusje in de buurt hebben omdat ze allebei als kind vaak ziek waren; wonen in de buurt van het Louvre bood hun die mogelijkheid, terwijl de jonge Renoir ook veel dingen over kunst leerde door deskundigen te zien werken aan hun schilderijen of beeldhouwwerken, vlak voor ons raam, slechts een paar straten verderop! Maar toen hij dertien jaar oud was – net van school en klaar om porseleinen potten te maken die op markten in de stad verkocht zouden worden – eindigde deze fase abrupt vanwege een faillissement.

De impressionisten

Op twintigjarige leeftijd begon Renoir met een groep vrienden te schilderen aan de ‘Zwitserse Academie’. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten, die zich toelegden op het voltooien van een volledig werk van begin tot eind. Voordat ze verder gingen met een ander stuk of hun ideeën schetsten ter voorbereiding op toekomstige werken, gaf deze nieuwe stijl hem genoeg tijd dat het hen uren zou hebben gekost om slechts één tekening af te werken. Deze innovatieve manier hielp niet alleen de efficiëntie te verbeteren, maar creëerde ook iets unieks onder kunstenaars, omdat geen twee schilderijen gelijk zijn. Ze kunnen ofwel weergeven wat er nu gebeurt (impressionistisch) of later voltooid worden, wat de kijkers nog meer redenen geeft waarom deze stukken aandacht verdienen.

Italië

De impressionistische schilder Claude Monet bezocht Italië in 1881 en 1882, maar hij merkte dat hij het niet eens was met de stijl van werken die in die tijd populair was. In plaats van vrolijke scènes uit het dagelijks leven te schilderen, zoals veel andere kunstenaars in deze periode deden, besloot Renoir meer klassieke schilderijen te verkennen, zoals naakten of zelfs mythologische onderwerpen. Die vandaag de dag minder gangbaar zijn vanwege hun controverse bij kijkers die zich ongemakkelijk kunnen voelen om er langere tijd naar te kijken. Omdat ze buiten de sociale normen treden door naaktheid af te beelden zonder seksueel de aandacht erop te vestigen (dit zou ook verklaren waarom er geen beelden zijn die gebaseerd zijn op de Griekse mythologie).

Beeldhouwen

Omdat artritis het hem moeilijk maakte om te schilderen, verhuisde Renoir naar het warmere zuiden van Frankrijk. Vanaf 1903 was hij echter aan een rolstoel gekluisterd en bleef hij aan sculpturen werken met hulp van iemand die als handen zou ‘fungeren’ in zijn creaties – uiteindelijk verhuurde hij zelfs hun diensten!