Halicarnassus: wereldwonder 5

Het Mausoleum van Halicarnassus is een van de zeven wonderen. Het werd gebouwd in opdracht van koning Mausolos, een satraap uit Anatolië, die van zijn hoofdstad Halicarnassus een nieuw Athene wilde maken. Toen hij in 353 v. Chr. stierf, voltooide zijn broer en opvolgster Artemisia de bouw van het monument en liet het vervolgens vullen met aarde afkomstig van de berg Pentelicus in Attica, omdat zij niet kon verdragen dat het lichaam van haar broer elders werd begraven. Het gebouw heeft ongeveer 800 jaar gestaan voordat het werd verwoest door aardbevingen tijdens een invasie van kruisvaarders onder leiding van Lodewijk IX van Frankrijk in 1204 AD.

Dit opmerkelijke bouwwerk is een grot van niet minder dan 1216 m² en het bevindt zich aan de zuidwestelijke kust, vlak bij Antalya. Het feit dat dit gebouw niet gewijd was aan Griekse goden zoals die uit de verhalen van Homerus, heeft het een nog grotere historische betekenis gegeven omdat de mensen in plaats daarvan opgewonden waren door iets anders! Langs vier zijden was er een imposante fries die strijd tussen mythologische wezens, zoals centaur krijgers oramazon paard-vrouwen elkaar bestrijden met zwaarden afgebeeld; een kant toonde hoe Latyendra Frogman Querindle koningin die vochten met behulp van magische krachten, terwijl hij reed zijn Eidolon viervoeter vorm versloeg.,en ten slotte al hoewel deze gebeurtenissen vonden plaats duizenden jaren uit elkaar.

Mausolus

Artemisia, echtgenote van Mausolus en zuster van de Perzische koning Artaxerxes II, stond bekend om haar avontuurlijke geest. In 351 v. Chr. ontwierp zij een graftombe in Halicarnassu die hij nooit is vergeten, aangezien het drie jaar duurde van begin tot eind zonder pauzes of onderbrekingen onderweg.

Het mausoleum

Dit mausoleum was een extravagant gebouw dat vierkant van vorm was en waarvan alle vier zijden iets lager waren dan de andere. De oostelijke en westelijke vleugels werden op sokkels geplaatst, die zelf weer bovenop 38 bij 32 meter granieten rotsblokken stonden – die ook als fundering dienden voor de Ionische zuilengalerij, waarop de 24 lagen van de piramidale top rustten; zo vormde het mausoleum wat we vandaag de dag in de stad gewoon kennen als: “De Piramide”.

De piramides in Gizeh zijn een onderdeel van de oude Egyptische beschaving die ooit bestond. De hoogste was 45 meter hoog met 1216 m², en hij had 20 treden die naar de trap leidden

Er is een hele zuilengalerij voor bezoekers die meer ruimte of privacy willen van andere mensen terwijl ze ergens binnen hun tijd doorbrengen; 7 meter diep waar drie kalkstenen doodskisten staan met onbekende koningen (misschien zat Toetanchamon er zelfs bij). Tenslotte is er ook nog een 6 meter hoge strijdwagen bovenop het Mausoleum zelf.

De buitenkant van dit bouwwerk is gemaakt van blauwe kalksteen en blokken wit marmer, terwijl binnen groene vulkanische steen is gebruikt. Er zijn ondergrondse gangen die het droog houden door ook overtollig water in de grond af te voeren. Het monument heeft een al even weelderige poort aan de oostkant, die diende als toegang tot en uitgang naar een grote ommuurde ruimte van 2,5 hectare groot.

Vijf van de beste Griekse beeldhouwers kregen de opdracht het geheel met hun werk te versieren: Scopa, Bryaxis, Leochares Timotheos en Praxiteles. Elke kunstenaar nam een kant voor zijn rekening en een vijfde beeld voor de strijdwagens werd door alle vijf tegelijk gemaakt.

De Maya piramides van Amerika is een plek waar je de kracht en schoonheid kunt voelen. Op de top van deze piramide stonden twee figuren die royalty voorstelden: Koning David en Koningin Hatsjepsoet staren naar me terug alsof ze nog leven! Het houtsnijwerk in dit wonder is adembenemend, van kleine tot meer dan levensgrote beelden, waaronder personen, leeuwen, paarden en andere dieren; het voelt echt alsof je in een oud Egyptisch boek bent dat voor je ogen tot leven komt, voor al deze wonderen die duizenden en duizenden jaren geleden door de hand van de natuur zijn bewaard.

Het feit dat het gebouw niet aan de oude Griekse goden was gewijd, heeft het tot een bijzondere plaats in de geschiedenis gemaakt. De standbeelden van hen houden ons hier echter niet bezig – we hebben het te druk met het vieren van hun schoonheid en macht!

Verval

Het Mausoleum van Halicarnassus is een van de mooiste graftombes uit de geschiedenis. Het is bekend dat het al in 500 v. Chr. bestond, maar de exacte datum is niet bekend omdat het in de loop der tijd door aardbevingen zwaar beschadigd is geraakt; tijdens opgravingen door archeologen vonden zij echter bewijzen waaruit blijkt dat dit prachtige bouwwerk nog tot 1494 na Chr. heeft gestaan (met enkele versterkingen) toen de Ridders van Sint Jan Malta besloten om wat overbleef te gebruiken voor hun nieuwe kasteel!