Pygmalion, de Griekse Beeldhouwer

Pygmalion was een beeldhouwer uit de Griekse mythologie. Hij werd verliefd op zijn eigen beeldhouwwerk omdat hij het leven had gegeven door de kracht van zijn verbeelding. Pygmalion’s ware verlangen ontstond toen hij tot Aphrodite bad om een vrouw die hem niet in de steek zou laten, en de godin willigde zijn verzoek in.

Pygmalion is een beroemd personage uit de Griekse mythologie. Het levensverhaal van deze fictieve beeldhouwer is eeuwenlang een inspiratiebron geweest voor allerlei gedichten die in de loop der tijden zijn geschreven en opgevoerd! In de sociologie is er wat men noemt “het Pygmalion effect”, wat in feite betekent dat mensen meer geneigd zijn iets te doen als ze weten dat iemand anders naar hen zal kijken in plaats van zelf bekeken te worden. We kunnen niet anders dan bewondering hebben voor diegenen die boven de verwachtingen gaan, of het nu om beeldhouwen gaat of om het even welk ander gebied, want daar is lef voor nodig.

De Mythe

Pygmalion is een beeldhouwer die celibatair blijft omdat hij niet verliefd wil worden en teleurgesteld worden. Hij heeft te veel vrouwen zien zondigen, dus verdienen ze zijn medelijden en genegenheid niet.

Hoewel hij beweert niet van vrouwen te houden, zijn ze een grote bron voor zijn kunst. Op een dag begon hij te werken aan een ivoren beeld van een vrouw en het werd echt “zijn” Galatea. Het enige dat hem vrede gaf met zichzelf Hij noemde dit werk De Ultieme Schoonheid. Wat boekdelen spreekt over wie deze mannen waren en ook over onze eigen perceptie van genderrollen in de samenleving van vandaag.

Pygmalion is verliefd op zijn creatie, maar als hij uiteindelijk merkt dat Galatea geen gevoelens of emoties heeft, blijven ze beiden met een leeg gevoel achter. Pygmalions obsessie laat hem geloven dat dit misschien wel is hoe het altijd voor hem is geweest; een eindeloze cyclus van het najagen van wat je denkt dat je gelukkig zal maken, om uiteindelijk weer met een gebroken hart te eindigen

Pygo Malian werd halsoverkop verliefd op het creëren van de perfecte vrouw van ivoor – tot hij zich op een dag realiseerde dat er nooit meer was dan alleen steen. Het duurde niet lang voordat alle gedachten aan een huwelijk ook verdwenen waren.

Pygmalion’s liefde voor Galatea was zo sterk dat hij begon te twijfelen en zich af te vragen of ze wel echt was. Toen het tijd werd voor een feest ter ere van Aphrodite, ging Pygmalion naar buiten, de tempel in, waar een paar oude vrouwen hem hielpen bidden door offers te brengen voor hemzelf en aan de toehoorders te vragen of zij in plaats daarvan zijn beeld weer tot leven konden wekken.

De volgende passage beschrijft wat er gebeurde na deze gebeden: “Eindelijk, toen alle hoop voor hen beiden verloren leek, hoorden de goden hun smeekbede.”

De godin Aphrodite hoorde het gebed en jawel, zij begreep wat Pygmalion werkelijk wilde: hij bracht Galatea tot leven. De beeldhouwer was dolgelukkig. Negen maanden na dit wonder werd Pygmalions eerste kind, Paphos, geboren bij de gratie van haar moeder; maar pas negen jaar later werden zij gezegend herenigd toen hun tweede dochter Anaisbergis (volgens de meeste versies van deze mythe enig kind of tweelingbroer) zou regeren als koningin in de hoofdstad van Cyprus die ook naar hem genoemd is -Pafos.

Inspiratiebron

Pygmalion is een verhaal dat al vele malen is naverteld en nog steeds aan populariteit wint. De beroemdste versie werd geschreven door de Romeinse dichter Ovidius, die zijn werk publiceerde in 1 AD. Vele eeuwen later tijdens de Renaissance haalden kunstenaars inspiratie uit mythen zoals Pygmalions voor hun eigen kunstwerken, die hen in heel Europa (en zelfs in Azië!) tot succes brachten.

Films en Theater

Pygmalion is de naam van een beroemde mythologische figuur die begeert zijn creatie, die hij vervolgens tot leven wekt. Het verhaal werd geschreven door Jean-Jacques Rousseau in 1762 en later bewerkt tot een opera met muziek gecomponeerd door Luigi Denza (1865). Dit schilderij uit 1815 toont Pygmalion die uit ivoren beeldhouwwerk “Intelligente Jeugd” schept – een motief dat tegenwoordig vaak met schoonheidswedstrijden wordt geassocieerd!

Literatuur

Pygmalion was een onderwerp voor kunstenaars en schrijvers van over de hele wereld. Een van degenen die het schilderde is Jean-Léon Gérôme, tegenwoordig beroemd als academisch schilder in Parijse kunstgaleries, maar in zijn vroege carrière kopieerde hij schilderijen van andere meesters, zoals Rafaël. Zodat hij kon leren hoe ze werden gemaakt zonder dat hem werd verteld of kon kopiëren wat je nu ziet. Omdat alles verloren ging met de revolutie, tot aan zijn dood in 1860, in de tijd van de Franse Republiek op 65-jarige leeftijd.

Sociologie

Er is een mythe uit de oudheid die zou kunnen verklaren waarom leraren verwachtingen hebben van hun leerlingen. Het Pygmalion-effect treedt op wanneer mensen hogere eisen stellen aan zichzelf en dan succes of voldoening ervaren als resultaat, waardoor ze ook van anderen meer verwachten.

Paphos

Paphos, de stad van Pygmalion en zijn geliefde Galatea. Deze prachtige stad in Cyprus heeft bezoekers veel te bieden met zijn rijke geschiedenis, maar ook met een aantal coole moderne attracties zoals de Rots van Aprodite, waar zij volgens de legende is geboren!