Sfera con Sfera – Italiaanse kunstwerken

De wereld is vol schoonheid. Soms is ze verborgen, maar soms ligt ze vlak voor ons en merken we ze gewoon nooit op. Een plek waar de kunstzinnigheid van Italië niet te missen is, zijn de prachtige bollen gemaakt door kunstenares Silvia Venturini Tavarone. Deze prachtige creaties zullen je inspireren met hun schoonheid en je nog meer zin geven om Italië te bezoeken! Lees verder voor een kijkje in deze verbazingwekkende Italiaanse kunstwerken, en hoe ze van jou kunnen zijn.

Sfera con Sfera, of “Bol binnen een bol” is de naam van een serie die de Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro heeft gemaakt. De sculpturen zijn gemaakt van brons en hebben een buitendiameter tussen 3-4 meter die lijken te zijn opengescheurd om zichtbaar te maken dat er zich binnenin nog een bol bevindt; deze zijn over de hele wereld te vinden!

Sfera con Sfera

Hij creëert verbluffende kunstwerken die je het gevoel geven dat de muren zich op je afsluiten. Zijn sculpturen, of het nu bollen zijn of iets heel anders (of allebei!), vertonen een ongelooflijk niveau van delicaat detail met elke vouw en deuk die hij maakt om zijn visie tot werkelijkheid te brengen. Het is alsof elk beeld zijn eigen wereld heeft die er in verborgen zit!

Arnaldo Pomodoro heeft meer gedaan dan indrukwekkende realisaties maken door middel van beeldhouwkunst; deze kunstenaars prikkelen ook onze zintuigen door verschillende materialen te gebruiken, zoals brons bijvoorbeeld. Ddat hier werd gebruikt omdat niet alleen het gepolijste oppervlak het licht prachtig weerkaatst. Maar ruwe randen nog meer complexiteit kunnen geven wanneer ze worden opengevouwen en reliëfs onthullen in holle holtes die zijn achtergebleven na het in stukken snijden van massieve voorwerpen.

Arnaldo Pomodoro

Arnaldo Pomodoro is een van de meest gevierde beeldhouwers van Italië, en hij werd geboren op 23 juni. Voordat hij professioneel kunstenaar werd, studeerde de heer Pomodoros architectuur aan de universiteit. Voordat hij overschakelde op het vakmanschap nadat de Tweede Wereldoorlog hem werkloos achterliet zonder vooruitzichten op een succesvolle carrière of geluk in het verschiet. Alleen meer hartzeer verwacht van een eerdere liefdesaffaire die verkeerd afliep. Hij ging ook goudsmeden, wat verklaart waarom sommige stukken delicate filigraanontwerpen hebben die bijna te mooi lijken om ooit door iemand anders dan royalty’s te worden gedragen.

In 1963 won hij de eerste prijs voor beeldhouwkunst op de Biënnale van Sao Paulo, en later kreeg hij een onderscheiding op de Biënnale van Venetië. Dit betekent dat deze Braziliaanse kunstenaar niet alleen internationaal bekend is, maar ook twee prestigieuze evenementen heeft – één om het jaar.

Pomodoro is altijd een vernieuwer geweest, die traditionele en moderne vormen combineert. Hij verwerkt zowel organische structuren als grillige texturen in zijn werk; dit is het duidelijkst te zien in de jaren ’70 toen hij begon te werken aan grootschalige sculpturen die zowel elegant als soms kinderlijk zijn.

De Sfera’s van Pomodoro zijn te vinden bij: De Vaticaanse Musea op de Cortile della Pigna in het Vaticaan (Vaticaanstad)

Trinity College Dublin, Ierland – een pittoresk Italiaans dorpje aan zee waar Arnaldo zijn carrière als architect begon. Deze armband is gemaakt van gepolijst messing en lijkt op boomtakken waarvan de uiteinden versierd zijn met handgesmede noten, die werden gebruikt voor het tellen tijdens de siësta om productief te blijven.