Vrijheidsbeeld – Bekijk het Amerikaanse symbool op een kleurrijke dag

Een bezoek aan het Vrijheidsbeeld is een ervaring als geen ander. Het is een symbool van de Amerikaanse Droom, en het werd gemaakt door een van Amerika’s grootste beeldhouwers – Frédéric Auguste Bartholdi. Het standbeeld zelf is een deel geworden van onze identiteit als Amerikanen, maar je weet misschien niet dat deze iconische bezienswaardigheid een ervaring biedt die zijn weerga niet kent! Wil je zien hoe het eruit ziet op een kleurrijke dag? Neem dan deze 5 eenvoudige stappen voor uw eigen reis naar Lady Liberty.

Een van de beroemdste eilanden ter wereld is een eiland waar niemand woont en waar miljoenen mensen elk jaar naartoe varen. Het staat bekend om zijn grote standbeeld, dat er is neergezet als een herkenningspunt voor bezoekers uit heel Amerika. Het Vrijheidsbeeld staat als een wachter boven de haven van New York, net als de Eiffeltoren van Parijs – “een must see” als u ooit IN NYC bent.

Liberty Island

Het Vrijheidsbeeld is de beroemdste bezienswaardigheid van Amerika. Het werd gebouwd om immigranten te verwelkomen die de Atlantische Oceaan overstaken, heeft een oppervlakte van 23 hectare en ligt vlak voor de kust van New York City. Een plaats die ooit “de stad gebouwd op bruggen” werd genoemd vanwege de vele veerboten die Manhattan Island met Brooklyn verbonden over waterwegen zoals rivieren of bayous (nu opgevuld).

Het Vrijheidsbeeld is een symbool voor vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. Het eiland waarop ze staat was vroeger Fort Wood met de naam Star Fort maar werd Bedloe’s Island genoemd sinds het begin in 1904 toen Isaac Bedloo het van zijn familielandgoed verkocht om het te gebruiken als stortplaats in de buurt van New York City. Waar ze aan het bouwen waren aan wat nu bekend zou worden als Battery Park (een locatie die nu nog steeds wordt gebruikt). Het was pas in 1956 dat dit land officieel bekend werd onder een andere oudere titel–Liberty Island; na al die jaren kun je haar bezoeken als je wilt ook.

Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is een baken voor immigranten naar Amerika, dat hen eraan herinnert dat zij hun bestemming hebben bereikt en op het punt staan een nieuw leven te beginnen. De verwelkomende toon in zijn voeten kon niet passender zijn als het klaar staat met gretigheid op dit eilandheiligdom tussen twee oceanen waar mensen van overal kunnen samenkomen omdat dromen hier wel degelijk uitkomen.

American Dream

Het Vrijheidsbeeld is een blijvend symbool van de Amerikaanse vrijheid, democratie en internationale vriendschap. De gastvrije dame waakt sinds 1886 over de ingang van de haven van New York – ze werd geschonken door mensen uit Frankrijk omdat hun landgenoten zagen hoe hecht de Amerikanen waren geworden door de revolutie tegen de Britse overheersing.

Beeldhouwer Bartholdi

Beeldhouwer Frederic-Auguste Bartholdi kreeg de opdracht een beeldhouwwerk te ontwerpen. Hij werkte er 10 lange jaren aan voor het klaar was, ook al had hij te kampen met financiële moeilijkheden aan de overkant van de oceaan in Frankrijk door gebrek aan financiering van zijn eigen regering thuis en de economische depressie in Amerika begin 20e eeuw die de productie nog meer vertraagde.

Het project kon eindelijk van start gaan toen beide landen hun geld konden steken in deze historische onderneming die slechts één jaar eerder de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag zou vieren – althans dat dachten ze.

Nationaal Monument

Het Franse schip Isere vervoerde het Vrijheidsbeeld naar Amerika, dat in 350 stukken was verpakt. Het arriveerde op 17 juni 1885 en moest niet alleen nog wat in elkaar worden gezet, maar ook worden afgewerkt voordat president Grover Cleveland zijn geschenk die dag (28 oktober) in ontvangst kon nemen. De sokkel werd later toegevoegd – in 1886 – en daarmee was één fase voltooid; een andere, grotere fase zou beginnen na afloop van de Tweede Wereldoorlog toen Frankrijk zijn “geschenk” terug wilde…

Een fascinerend verhaal over het ontstaan van ons geliefde symbool voor vrijheid baant zich een weg door de moderne geschiedenis zoals u hier zult lezen.

Hotspot voor toeristen

Het Statue of Liberty National Monument is voor veel mensen een spirituele ervaring. De eerste boot vertrekt om 8.30 uur en de laatste om 18.15 uur, dus je hebt genoeg tijd om het eiland te verkennen voordat je terugvaart over de haven van New York!